Aloina i emodyna w aloe vera

Miąższ aloe vera jest pełen cennych składników Otrzymanie wyciągu w warunkach domowych to nie lada wyzwanie z powodu obecności w skórce rośliny dwóch substancji mających przeczyszczające właściwości. Aloina, a także emodyna występują w skórce aloe vera. Znalazły się tam nieprzypadkowo. Ich intensywnie gorzki smak, a także potężne właściwości przeczyszczające chronią rośliny aloe vera przed atakiem dzikich zwierząt. Na ludzki organizm aloina oraz emodyna również wykazują działanie przeczyszczające, zaś w dużych porcjach mogą nawet okazać się niebezpieczne. Niekiedy
powodować mogą również reakcje uczuleniowe. Dlatego dobry miąższ aloe vera powinno się oczyścić z aloiny i emodyny. W tym celu należy zdjąć z liścia skórkę lub filtruje miąższ z całego liścia za pomocą różnych fizykochemicznych metod. Miąższ aloe vera, zawierający śladowe ilości aloniny i emodyny jest w 100% bezpieczny w użyciu, również w znacznych ilościach. Wyodrębnione ze skórki aloninę i emodynę wykorzystuje się w produkcji niektórych leków przeczyszczających oraz antynowotworowych. Wszystkie składniki miąższu z aloesu posiadają bezsporne właściwości zdrowotne. Jednak skomponowane w perfekcyjnych proporcjach i właściwie połączone przez naturę współdziałają ze sobą oraz działają silnie synergicznie. Oznacza to, że całkowicie naturalny kompletny miąższ aloe vera działa znacznie szybciej i bardziej skutecznie, w porównaniu z jego pojedynczymi składnikami. Jak najlepiej stosować napój aloesowy. Sok aloe vera należy zażywać doustnie – 50 ml czyli 5 łyżek dziennie. Dawkę tą można podzielić na 2 lub 3 porcje i pić rano, w południe oraz wieczorem – optymalnie na godzinę przed posiłkiem. W specyficznych przypadkach istnieje możliwość stosowania soku z aloesu prosto na skórę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz