Winko aloesowe

Dzisiaj Rozpoczynam krótki cykl poświęcony kuracjom aloesowym
Świeże liście aloesowe lub miąższ wykorzystuje się do sporządzania wielu produktów do zewnętrznego użytku w formie płynów, past, maści, w postaci różnego rodzaju mazideł, zasypek i do użytku wewnętrznego w formie zastrzyków, napojów, ekstraktów do stosowania podskórnego, domięśniowego i doustnego w licznych chorobach.,

Świeży sok i miąższ z liści aloe vera można stosować prosto na rany, oparzenia, owrzodzenia, świąd, odleżyny, wysypki, miejsca ukąszeń, uszkodzenia skóry. Ponieważ miąższ aloe vera oddziałuje na cały organizm oraz ma właściwości immunostymulujące i ogólnie wzmacniające, warto raz na jakiś czas zastosować kurację aloesową. W
tym celu samodzielnie możemy sobie sporządzić wino aloe vera.
Przepis na wino aloesowe:
Trzeba oberwać kilka najbardziej dorodnych liści z co najmniej 3- letnich roślin, umyć je, przesuszyć, a następnie przechowywać od siedmiu do dziesięciu dni w lodówce tak, jak to robił Fiłatow, który przez kilka tygodni liście Aloe Vera przechowywał w ciemnym miejscu w temperaturze minus 3 stopnie Celsjusza, a potem miażdżył je i uzyskiwał sok). Po tym czasie trzeba odmierzyć 50 dag liści aloe vera, pozbawić je brzeżnych kolców, pokroić liście na kilkucentymetrowe kawałki, zmielić w maszynce lub zmiksować, dodać do miazgi miąższu 1/2 l czerwonego wina wytrawnego, pomieszać, dolać pół kilograma miodu i po starannym przemieszaniu zostawić w zamkniętym naczyniu i w ciemnym miejscu na 3-5 dni. Uzyskane w ten sposób wino aloesowe należy przecedzić przez gęste sitko, rozlać do butelek i przechowywać w lodówce.
Sposób dawkowania: W ciągu pierwszego tygodnia powinno się pić 3 razy w ciągu dnia 1 łyżeczkę do herbaty, w następnych 3-4 tygodniach – trzy razy dziennie 1 łyżkę stołową, w dalszych 3-4 tygodniach – 3 razy w ciągu dnia po łyżeczce do herbaty, za każdym razem godzinę przed posiłkiem. Winko aloesowe powinno się spożywać przez 2-3 miesiące, a następnie powinno się przerwać kurację, by powtórzyć ją po upływie tygodnia lub dwóch. W następnym odcinku cyklu na temat przepisów z aloe vera przedstawimy jak sporządzić miód aloesowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz